ΠΟΣΟ ΔΥΝΑΤΟΙ ΕΙΣΤΕ;

eikona1

Οι άνθρωποι στα γυμναστήρια και τους λοιπούς χώρους άσκησης συχνά αναρωτιούνται πως είναι οι επιδόσεις τους έναντι των υπολοίπων. Θέλουν να ξέρουν αν τα κιλά που σηκώνουν είναι καλά, αν είναι αδύναμοι ή όχι και φυσικά σε ποιες ασκήσεις συμβαίνει αυτό. Για τους λόγους αυτούς παρατίθεται το παρόν άρθρο με τους σχετικούς πίνακες κατάταξης, έτσι ώστε να υπάρχουν κάποια σημεία αναφοράς σε σχέση με τη δύναμη.

Μάθετε τώρα αμέσως με τα παρακάτω κριτήρια δύναμης

Πρότυπα δύναμης

Κάθε φορά που παραθέτουμε κάποια πρότυπα ή κριτήρια σε παραμέτρους της φυσικής κατάστασης υπάρχουν κάποιες διαφωνίες. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και συνήθως οι διαφωνίες αυτές έχουν να κάνουν και με τα δύο άκρα. Κάποιοι θα βρουν τους πίνακες που ακολουθούν ως χαμηλά στάνταρ και κάποιοι ως υψηλά. Τονίζουμε για μία ακόμη φορά πως πρόκειται για πίνακες που αφορούν αποκλειστικά τη δύναμη και όχι κάτι άλλο γενικότερα ή ειδικότερα. Αν βρείτε τον εαυτό σας στην υψηλότερη κατηγορία δύναμης τότε είστε τόσο δυνατοί όσο το 0.1% του γενικού πληθυσμού οπότε ίσως είναι καλύτερα να συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάποια άλλα κριτήρια (π.χ. αθλητών).

eikona5

Από την άλλη, κάποιοι κοιτώντας τα νούμερα ίσως κρίνουν πως τα κριτήρια είναι πολύ αυστηρά και υψηλά. Από τη δική μας εμπειρία, δεν είναι, αναλογιζόμενοι ότι είστε ένας υγιής, μη τραυματισμένος ενήλικας.

Ένα καλό ερώτημα θα ήταν πως προέκυψαν τα κριτήρια αυτά. Δεν προέκυψαν από κάποια ανασκόπηση επιστημονικής βιβλιογραφίας γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν εκτός του σκοπού αυτού του άρθρου. Αποτελούν απλά το αποτέλεσμα συλλογής πληροφοριών εκατοντάδων αθλούμενων την περασμένη δεκαετία σε διάφορους χώρους άθλησης και επιδόσεων σε εξατομικευμένο αλλά και μαζικό επίπεδο.

Οι άνθρωποι που έχουν δει και έχουν δουλέψει με του πίνακες αυτούς στο παρελθόν μας έχουν αναφέρει ότι αποτέλεσαν ένα ισχυρό κίνητρο ώστε να προσπαθήσουν περισσότερο και να βελτιώσουν τη δύναμη τους περαιτέρω. Ελπίζουμε να φανούν το ίδιο χρήσιμοι και για εσάς.

Αξιοπρεπώς, Πολύ καλά, Εξαιρετικά

Κατηγοριοποιήσαμε τις επιδόσεις των ασκήσεων σε 3 κατηγορίες: αξιοπρεπώς, πολύ καλά και τέλεια. Κατανοούμε πως οι όροι αυτοί είναι πλήρως υποκειμενικοί αλλά βλέποντας τα νούμερα στους πίνακες θα καταλάβετε πως ταιριάζουν σωστά.

ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ

Αξιοπρεπώς είναι μία καλή λέξη για να εκφράσουμε αλλιώς το "όχι άσχημα – μια χαρά". Ορίζουμε το αξιοπρεπές επίπεδο δύναμης ως κάτι που προφανώς προκύπτει μέσα από την προπονητική διαδικασία, αλλά ταυτόχρονα κάποιοι άνθρωποι δυνατοί περισσότερο από τη φύση τους είναι ικανοί να πετύχουν το επίπεδο αυτό χωρίς προπόνηση. Είμαστε τόσο δυνατοί ώστε το επίπεδο δύναμης μας επαρκεί και δεν μας περιορίζει σε κάποια από τις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Σχεδόν όλοι μπορούν να πετύχουν αυτό το επίπεδο δύναμης και συνήθως ο στόχος αυτός εκπληρώνεται ύστερα από 6-12 μήνες προπόνησης. Κάποιοι μπορεί να φτάσουν σε αυτό νωρίτερα ενώ άλλοι αργότερα. Είναι πάντως ένας καλός προπονητικός στόχος για έναν αρχάριο. Θα μπορούσε επίσης να οριστεί ως αδυναμία η ικανότητα εκτέλεσης μίας άσκησης με το 50% του βάρους αυτού του επιπέδου.

eikona6

ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ

Η κατηγορία αυτή βρίσκεται ένα σκαλί πάνω από την προηγούμενη. Ορίζουμε το επίπεδο αυτό ως κάτι το οποίο επιτυγχάνεται μόνο μέσω της προπόνησης ενώ λίγοι είναι οι άνθρωποι που μπορούν να φτάσουν σε αυτό χωρίς κάποιο είδος άσκησης. Επιτυγχάνοντας το επίπεδο αυτό οι περισσότεροι ορίζουν πλέον την απόδοση τους ως δυνατή. Οι περισσότεροι φτάνουν στο επίπεδο αυτό μέσω σκληρής προπόνησης, κάποιοι μετά από ένα χρόνο ενώ κάποιοι μετά από 10 χρόνια.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ

Η κατηγορία αυτή αποτελεί την τελευταία και πιο δυνατή στα συγκεκριμένα κριτήρια. Η λέξη ''εξαιρετικά'' χρησιμοποιείται ως σύγκριση με τον μέσο όρο όχι με άλλους αθλητές. Έτσι αν για παράδειγμα ορίζουμε κάποιον που κάνει μία επανάληψη στα καθίσματα με 200 κιλά ως εξαιρετικά δυνατό, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ένας εξαιρετικά δυνατός powerlifter. Επιτυγχάνοντας αυτό κατατάσσει το επίπεδο της δύναμής σας πάνω από το 99% του γενικού πληθυσμού. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι φτιαγμένοι ώστε να καταφέρουν να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο δύναμης αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο μπορείτε να το μάθετε μόνο μέσω της προπόνησης.

eikona4

table1

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλες οι ασκήσεις εκτελούνται με ελεύθερα βάρη, σωστή τεχνική, χωρίς τη βοήθεια επιπλέον εξοπλισμού πέραν της ζώνης για τη μέση, και απουσία αναβολικών ουσιών. Είναι όλες για 1 μέγιστη επανάληψη (1RM) ή όπως αλλιώς αναγράφεται στον παραπάνω πίνακα. Το βάρος της μπάρας (όπου αυτή χρησιμοποιείται) συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό βάρος που αναγράφεται. Όπου δίνονται δύο νούμερα (βάρος και σωματικό βάρος) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο νούμερο είναι μικρότερο.

eikona7

Μην δοκιμάσετε να δείτε τις επιδόσεις σας σε όλες τις ασκήσεις την ίδια μέρα. Δοκιμάστε κάποιες από τις ασκήσεις μόνο όταν αισθάνεστε ότι βρίσκεστε σε καλή κατάσταση και είστε ξεκούραστοι.

Ελπίζουμε μετά την ανάγνωση του άρθρου και του πίνακα να δείτε σε ποιο σημείο βρίσκεστε με σκοπό να πάρετε κίνητρα για περαιτέρω προσπάθεια βελτίωσης. Θυμηθείτε πως όσο οι παράμετροι της φυσικής σας κατάστασης βελτιώνονται, το ίδιο βελτιώνεται και η απόδοσή σας γενικότερα. Προσπαθήστε να μεταπηδήσετε στο επόμενο επίπεδο και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Θέλετε περισσότερα; Απλά εγγραφείτε...

Μείνετε συνδεδεμένοι

FitnessMania.gr

Επικοινωνήστε