ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΡΘΟΣΩΜΙΑΣ

ba01Από τις προηγούμενες δεκαετίες, γνωρίζουμε ερευνητικά (Janda) πως στο ανθρώπινο σώμα ασκούνται συγκεκριμένες τάσεις στο μυϊκό σύστημα ανεξάρτητα του φύλου, των σωματομετρικών χαρακτηριστικών και της καθημερινής δραστηριότητας. Οι τάσεις αυτές ανάλογα με τις καθημερινές μας συνήθειες (εργασία, καθιστική ζωή κλπ), αυξάνουν, δυσχεραίνοντας τη ζωή μας, δημιουργώντας άσχημη στάση σώματος η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε πόνο σε διάφορα σημεία του σώματος, μουδιάσματα των άνω και κάτω άκρων ακόμη και δυσχέρεια της αναπνοής.
Π.χ. η τάση των θωρακικών μυών και της πρόσθιας μοίρας του δελτοειδή να βραχύνονται σε συνδυασμό με τη χαλάρωση της μεσαίας μοίρας του τραπεζοειδή και του ρομβοειδή, δημιουργούν την γνωστή σε όλους μας κυφωτική στάση των ώμων (καμπούρα).

ba02Γνωρίζοντας το πλαίσιο αυτό στη βάση του, προσπαθούμε να παρέμβουμε διορθωτικά με την άσκηση και με άλλες μεθόδους κινησιοθεραπείας (διατατικές ασκήσεις, pilates, yoga, myofascial massage, thai massage κ.α.) έχοντας τελικό σκοπό να μετριάσουμε τις τάσεις αυτές και να επέλθει μία ισορροπία καθιστώντας μας ικανούς και λειτουργικούς στις απαιτήσεις της καθημερινότητας όπως στη σωστή βάδιση, στο ανέβασμα-κατέβασμα μίας σκάλας, στο κουβάλημα όσων ψωνίζουμε από το σούπερ μάρκετ και στις εκάστοτε απαιτήσεις της εργασίας μας (σωστή στάση σώματος στο γραφείο και τον Η/Υ, επάρκεια στις χειρωνακτικές εργασίες κλπ).                  

ba03Μέσα από τις συνεδρίες ο ασκούμενος αποσυμφορίζεται σταδιακά από τους πόνους που τον ταλαιπωρούν, ενισχύει το μυοσκελετικό του σύστημα, μαθαίνει τη σωστή στάση σώματος και τέλος την εργονομία για τις καθημερινές του δραστηριότητες. Οι συνεδρίες διενεργούνται με τη συνεργασία φυσιοθεραπευτή, όπου και αν κρίνεται απαραίτητο καθώς και με τη συμβουλευτική ορθοπεδικού ιατρού.

before-afterΣτη φωτογραφία απεικονίζεται διόρθωση ανισωϋψίας ώμων και λειτουργικής σκολίωσης σε πρώην πρωταθλήτρια αντισφαίρισης (τένις) μετά από 6 μήνες παρέμβασης. Στην αριστερή εικόνα φαίνεται διακριτά η άνιση ενίσχυση της δεξιάς πλευράς στο ύψος της ωμοπλάτης λόγω της υπέρμετρης χρήσης του δεξιού χεριού στο άθλημα. Στη δεξιά εικόνα φαίνεται η διόρθωση της ωμοπλάτης και η συμμετρία στους ώμους.

Θέλετε περισσότερα; Απλά εγγραφείτε...

Μείνετε συνδεδεμένοι

FitnessMania.gr

Επικοινωνήστε