ΤΑ 6 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΛΑΘΗ ΤΩΝ PERSONALTRAINERS
Από τον τίτλο του άρθρου θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί πως το περιεχόμενό του απευθύνεται μόνο σε personal trainers, γυμναστές και γενικά επαγγελματίες στο χώρο του fitness. Η αλήθεια είναι πως συντάχθηκε με σκοπό να αφυπνίσει τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να κάνουν μία νέα αρχή στη γυμναστική και ψάχνουν έναν άνθρωπο να εμπιστευτούν, πρωτίστως να τους γυμνάσει με ασφάλεια και δευτερευόντως αποτελεσματικά.
Για να πιάσουν τα χρήματά σας τόπο, όπως λέει και ο σοφός λαός και να μην τρέχετε για θεραπείες εκ των υστέρων, διαβάστε προσεκτικά τα παρακάτω και κάντε την ερευνά σας. Μη διστάζετε σε καμία περίπτωση να μιλήσετε με τον άνθρωπο που θέλετε να γυμναστείτε και να τον ρωτήσετε για την εκπαίδευσή του. Διάφοροι τιτλοφορημένοι προπονητές κυκλοφορούν στην αγορά, στο facebook και τα λοιπά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πτυχία μη αναγνωρισμένα, συντομογραφίες οργανισμών που ούτε και οι ίδιοι δεν γνωρίζουν τι σημαίνουν και εσείς κλίνεστε να τους εμπιστευτείτε το πιο πολύτιμο αγαθό που έχετε, την υγεία σας.
1. Καταγραφή σύνθετων και εντυπωσιακών προγραμμάτων για να δείξουν πόσα πολλά γνωρίζουν αντί να συγκεντρωθούν στις ανάγκες του πελάτη τους. Αυτό είναι με διαφορά το πιο συνηθισμένο λάθος που παρατηρώ. Οι προπονητές χρησιμοποιούν άπειρες σύνθετες μεθόδους προπόνησης σε ένα πρόγραμμα, απλά για να δείξουν ότι είναι ξεχωριστοί. Ο στόχος όμως είναι να βλέπουμε αποτελέσματα και όχι να σχεδιάζουμε κάτι απλά για να μοιάζει ωραίο. Σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα για να γίνουν οι πελάτες μας πιο δυνατοί , πιο μυώδεις, πιο αδύνατοι ή με καλύτερη φυσική κατάσταση και όχι για την προσωπική μας καθιέρωση.
Για παράδειγμα η μέθοδος 5/3/1 και Beyond 5/3/1 του Jim Wendler είναι ένα τρομερά απλό και κατά βάση ήπιο πρόγραμμα το οποίο όμως δίνει μεγαλύτερα αποτελέσματα απ’ όλα τα cool και εντυπωσιακά προγράμματα συνδυασμένα μαζί. Μεγαλύτερη δύναμη και μυϊκή ανάπτυξη επιτυγχάνουμε με τη σωστή εκτέλεση των βασικών ασκήσεων παρά με φανταχτερές μεθόδους προπόνησης με ανόητες συντομογραφίες τύπου P90x, TBC, BWC κ.α. Φυσικά, οι πιο προχωρημένες μέθοδοι είναι απαραίτητες σε συγκεκριμένες όμως στιγμές του προπονητικού σχεδιασμού όπως για παράδειγμα όταν το σώμα φτάνει σε πλατό και πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα στα στοιχεία της επιβάρυνσης προκειμένου να ξεπεραστεί και να συνεχίσουν οι προσαρμογές να εμφανίζονται.
2. Αλαζονική συμπεριφορά και υποτίμηση των ασκούμενων που γυμνάζονται χρόνια στο γυμναστήριο. Αυτό είναι πολύ συνηθισμένο ανάμεσα στους νέους προπονητές οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν μόλις από ένα σεμινάριο και ξαφνικά βαφτίστηκαν personal trainers έχοντας μηδενική εμπειρία στη διαχείριση ασκουμένων. Συνήθως είναι οι ίδιοι προπονητές που κάνουν και το λάθος Νο 1 το οποίο αναφέρουμε παραπάνω. Οι συγκεκριμένοι trainers συμπεριφέρονται σαν να γνωρίζουν περισσότερα από τον καθένα μέσα στο γυμναστήριο και μπορεί όντως θεωρητικά να είναι πιο καταρτισμένοι από τους εμπειρικούς αθλούμενους αλλά ο σεβασμός είναι κάτι το θεμελιώδες σε οποιοδήποτε περιβάλλον και ειδικά προς του πιο έμπειρους κερδίζεται δύσκολα. Αν αντιληφθούν την αλαζονεία κάποιου προπονητή και αρχίσουν να τον «κοροϊδεύουν», η αξιοπιστία του θα χαθεί και αυτό που προσπαθεί να χτίσει θα γκρεμιστεί εύκολα.
3. Χρήση επιστημονικών όρων χωρίς λόγο. Αυτό είναι κάτι που το συναντάω συνέχεια. Πηγαίνει κάποιος σε έναν γυμναστή και ρωτάει κάτι συγκεκριμένο. Ο δεύτερος το βλέπει αυτό σαν ευκαιρία να κάνει επίδειξη (και γιατί όχι να κερδίσει τον πελάτη για personal) και ξεκινάει να δίνει ασυνάρτητες επεξηγήσεις οι οποίες θα μπέρδευαν ακόμα και κάποιον με διδακτορικό.
Όταν κάποιος κάνει μια ερώτηση, το τελευταίο πράγμα που θέλει είναι να νιώσει χαζός. Όταν σας ρωτάνε πράγματα προσπαθήστε να απαντήσετε απλά και κατανοητά. Μην προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε με ορολογίες και φράσεις δυσνόητες για το μέσο άνθρωπο που ξεκίνησε να γυμνάζεται προχθές. Για την ακρίβεια πρέπει να έχετε την ικανότητα να μπορείτε να εξηγείτε το ίδιο ακριβώς πράγμα διαφορετικά στον καθένα λόγω ηλικίας, εμπειριών αλλά και διαφορετικής αντιληπτικής ικανότητας. Αν κάποιος θέλει να μάθει κάτι παραπάνω από αυτό που το απαντήσατε, αφήστε τον να σας ρωτήσει από μόνος του.
4. Υπερπροπόνηση στο γυμναστήριο. Ο στόχος κάθε προπονητή είναι στη πραγματικότητα να βλέπει αποτελέσματα στον πελάτη του. Αυτό σημαίνει να γίνεται ο ασκούμενος πιο δυνατός, πιο μυώδης, να βελτιώνει τη σωματική του σύσταση ή σε κάθε περίπτωση να έχει καλύτερη φυσική κατάσταση και υγεία. Σίγουρα στόχος δεν είναι να σακατευτεί, να γίνει δυσλειτουργικός στην καθημερινότητά του ή να τον κάνει να είναι πιασμένος για τρεις εβδομάδες.
Οι ασκούμενοι ενστικτωδώς πιστεύουν ότι όσο περισσότερο υποφέρουν στην προπόνηση, τόσο περισσότερο προοδεύουν κι αντί οι προπονητές να βάζουν όρια και να διορθώνουν μία τέτοια πεποίθηση, το χρησιμοποιούν για να χτίσουν φήμη η οποία μπορεί να τους αποφέρει πολλούς πελάτες. Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν πως η σκληρή δουλειά, η προσπάθεια κι η αφοσίωση είναι οι ρίζες της επιτυχίας (όσοι με γνωρίζετε ή έχετε προπονηθεί μαζί μου καταλαβαίνετε τι εννοώ). Φυσικά και πρέπει να προπονούμαστε σκληρά για να έχουμε αποτελέσματα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι αυτό. Υπάρχει όμως σαφής διαφορά μεταξύ της σκληρής δουλειάς η οποία θα σου δώσει βελτίωση, και της άναρχης, χωρίς δομή προπόνηση η οποία θα σε κρατήσει μακριά από προσαρμογές και πολύ πιθανά να σε τραυματίσει.
Όλοι μπορούμε να «εξοντώσουμε» κάποιον στο γυμναστήριο. Ακόμα και κάποιος που δε είναι προπονητής. Τα πραγματικά και μετρήσιμα αποτελέσματα μέσω ενός συνδυασμού σκληρής προπόνησης και σωστού προγραμματισμού όμως, είναι τελείως διαφορετική υπόθεση.
5. Είμαι προπονητής αλλά δεν μοιάζω με προπονητή. Εννοείται πως δεν είμαστε όλοι γενετικά προικισμένοι να γίνουμε επαγγελματίες αθλητές fitness ή να κάνουμε καθίσματα με 200 κιλά. Πολλές φορές, άνθρωποι που έγιναν καταπληκτικοί προπονητές δεν ήταν καν αθλητές υψηλού επιπέδου σε κάποιο άθλημα αλλά ανέπτυξαν το πάθος τους για την προπονητική και δούλεψαν σκληρά με σκοπό να καλύψουν το κενό αυτό έναντι στους υπόλοιπους.
Οι καλύτεροι προπονητές είναι εκείνοι οι οποίοι ναι μεν προόδευσαν πάρα πολύ αλλά έπρεπε να αγωνιστούν σε κάθε βήμα τους για να φτάσουν εκεί. Είναι καλοί επειδή παρ’ ότι η πρόοδός τους ήταν τόσο αργή που θα έκανε τους περισσότερους ανθρώπους να τα παρατήσουν, εκείνοι συνέχισαν και προχώρησαν. Αυτό ονομάζεται πάθος. Αντιμετώπισαν ειρωνείες και αμφισβητήσεις αλλά πάντα έβρισκαν τρόπο να ξεχωρίζουν.
Έτσι, ενώ δεν είναι λογικό ο κάθε γυμναστής να μοιάζει με επαγγελματία αθλητή του body building ή του crossfit , πιστεύω πως το να είμαστε εκτός φόρμας και να μην είμαστε αξιοπρεπείς εμφανισιακά όσον αφορά το πώς μοιάζει το σώμα μας, είναι λάθος. Δεν υπάρχει δικαιολογία γι αυτό. Με απλά λόγια λοιπόν, αν κάποιος θέλει να είναι ειδικός του fitness, δηλαδή να ζει από το να διαμορφώνει σωματικά τους άλλους, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ικανός να διαμορφώνει και το δικό του σώμα.
6. Επίμονη άρνηση να μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας. Η ημέρα που κάποιος παύει να μαθαίνει καινούργια πράγματα για την προπόνηση και θεωρεί ότι γνωρίζει ήδη αρκετά, είναι και η μέρα που χάνει το πάθος του. Κάθε προπονητής που «αξίζει τα λεφτά του» πρέπει να επιδιώκει να αποκτάει συνεχώς καινούργιες γνώσεις για την ανθρώπινη απόδοση γενικότερα είτε αυτό είναι για την αύξηση μυϊκής μάζας είτε για την ανάπτυξη δύναμης, είτε απλά για να κάνει την καθημερινότητα των ανθρώπων που τον έχουν εμπιστευτεί, καλύτερη. Έτσι με το να είμαστε επιφυλακτικοί σε νέες ευκαιρίες για μάθηση και απόκτηση γνώσεων είναι μεγάλο λάθος όταν ταυτόχρονα αρνούμαστε να μοιραζόμαστε τις γνώσεις που ήδη κατέχουμε.
Όταν διδάσκουμε σε κάποιον κάτι , μας βοηθάει να καταλαβαίνουμε το αντικείμενο για το οποίο μιλάμε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Επιπλέον, η διδασκαλία πάντα αναζωπυρώνει το πάθος μας , το οποίο είναι το πιο σημαντικό εφόδιο ενός προπονητή. Τελικά, όταν βοηθάτε κάποιον και το κάνετε μέσα από την καρδιά σας, θα θελήσει σίγουρα να ανταποδώσει τη γενναιοδωρία σας. Μπορεί να μην είναι σε θέση να σας δώσει χρήματα για τις συμβουλές σας αλλά όπως έχει δείξει η εμπειρία, ποτέ δεν ξέρουμε πως μπορεί να ωφεληθούμε από ένα καλό που κάναμε. Ακούγεται λίγο γραφικό αλλά έτσι τουλάχιστον θα έχετε τη συνείδηση σας καθαρή ότι πράξατε το σωστό και προσωπική μου άποψη είναι πως το καλό, αργά ή γρήγορα θα σας επιστραφεί με κάποιον τρόπο. Do good, and good will come back to you.
Είναι γεγονός πως κάποιοι γυμναστές/προπονητές συχνά διστάζουν να μοιράζονται τις γνώσεις τους. Πιστεύουν πως αν ‘’δώσουν’’ τις γνώσεις τους σε κάποιον που ξέρουν, θα χάσουν την επαγγελματική τους υπόσταση. Στην πραγματικότητα όμως, όσο πιο πολλές πληροφορίες μοιραζόμαστε, τόσο περισσότεροι άνθρωποι μας πλησιάζουν για αυτό. Οι δυνητικοί σας πελάτες ενστικτωδώς θα σκεφτούν, ότι γνωρίζετε καλά τη δουλειά σας, και πως αφού ένας προπονητής τους δίνει τόσες πληροφορίες δωρεάν, θα πάρουν ακόμα περισσότερες αν ξεκινήσουν να προπονούνται μαζί του.